Jumaat, Februari 20 | By: ~Ummi Mujahid~

'Dengkur' ketika menyusu

Tidak ramai ibu bapa menyedari masalah komplikasi rawan tekak atau laringomalasia membuatkan bayi mereka mengeluarkan bunyi dengusan nyaring ketika menelentang.BAYI yang menghadapi masalah ini perlu dibaringkan secara mengiring ketika tidur.

Seorang ibu dari Johor Bahru, Afiza (bukan nama sebenar), menyedari ada sesuatu kelainan pada bayinya. Semuanya gara-gara dia mendengar bunyi pelik setiap kali menyusukan anak bongsunya yang diberi nama Zarul itu.

Setiap kali si kecil yang baru berusia dua bulan itu minum susu sambil berbaring atau posisi menelentang, ia akan mengeluarkan bunyi seperti berdengkur. Kadangkala bunyinya kuat, dan kadang-kadang perlahan pula. Afiza tahu, berdengkur bukan suatu yang normal bagi bayi seusia Zarul.
Risau dengan keadaan itu, Afiza dan suaminya telah merujuk kes tersebut kepada pakar telinga, hidung dan mulut (ENT). Bingung dan bersedih dengan nasib yang menimpa anak mereka, hasil pemeriksaan itu mendapati Zarul mengalami sejenis komplikasi rawan tekak yang dinamakan laringomalasia.
"Ia biasa terjadi pada kebanyakan bayi. Di negara ini, kes laringomalasia tidak serius. Keadaan boleh bertambah baik seiring dengan perkembangan usia bayi," kata pakar otorhinolaringologi di Fakulti Perubatan Universiti Malaya, Dr. Lim Wye Keat.

Apa yang perlu dilakukan bagi mengurangkan bunyi 'dengkuran' nyaring itu adalah dengan membaringkan atau menidurkannya secara mengiring.

"Bayi seawal usia dua bulan tidak memerlukan sebarang rawatan lanjut mahupun ubat-ubatan khusus. Namun, bagi kes yang serius, pemeriksaan lanjut dan rawatan pembedahan perlu dijalankan," sambung Lim.

Kes seperti ini banyak membuatkan ibu bapa terkejut, apatah lagi bunyi pernafasan bayi mereka menjadi lebih kuat sepanjang tahun pertama kerana gaya pernafasan yang menjadi lebih aktif. Namun, ia secara mendadak akan menghilang apabila bayi mencapai usia lebih 12 bulan.

Laringomalasia (yang diterjemah secara langsung sebagai 'larinks lembut') adalah keadaan normal bagi bayi yang baru lahir. Kartilej atau rawan yang lembut dan belum matang di bahagian larinks atas berada dalam kedudukan 'terjatuh' ke dalam kerongkong semasa menarik nafas.

Secara terperinci, laringomalasia di kalangan bayi disebabkan oleh larinks supraglotik (bahagian yang terletak di atas kotak suara) yang tergulung ketat hingga mengikat kedudukan rawan di belakang larinks (arytenoid).

"Situasi yang menghalang laluan udara itulah yang menyebabkan bunyi seperti dengkuran itu. Laringomalasia juga boleh terjadi di kalangan mereka yang lebih berusia, terutamanya mereka yang mengalami komplikasi di bahagian pertemuan saraf dan otot. Keadaan itu mengakibatkan otot di kerongkong menjadi lemah," ujar Dr. Lim.

Laringomalasia bukan suatu gangguan tidur, sebaliknya adalah gangguan pada laluan udara di kerongkong. Biasanya, bayi akan mengalami kesukaran untuk makan atau minum, tetapi jarang sekali gangguan laluan udara ini mengancam nyawa.

Walaupun sebab mendapat laringomalasia tidak berkait dengan gen tertentu, terdapat bukti yang menjelaskan bahawa dalam kes-kes tertentu, komplikasi ini diwarisi.

Lim menasihatkan ibu bapa agar peka terhadap perkembangan bayi mereka dalam usia kritikal seperti ini.

Mereka hendaklah segera ke hospital jika bayi dilihat berhenti bernafas lebih daripada 10 saat, sekeliling bibir menjadi biru sambil dengusan menjadi terlalu kuat, atau sering merapatkan dagu ke leher untuk membetulkan nafas walaupun sudah diubah posisi atau dikejutkan dari tidur. - HAMZAH ABDUL HAMID

info dari kosmo! online

0 komen teman:

Catat Ulasan

...silalah berikan sebarang komen or teguran...

...terima kasih...