Jumaat, Mei 29 | By: ~Ummi Mujahid~

Kekerasan bunuh hubungan suami isteri

Oleh Idris Musa
idris@hmetro.com.my


Pasangan sepatutnya saling berkasih sayang, mempunyai sifat belas ihsan dan baik hati

TINDAKAN kekerasan terhadap wanita berlaku dalam masyarakat melangkaui batasan kumpulan etnik dan agama. Sesetengah diperlakukan sesuka hati, diherdik dan dipukul, malah dirogol tanpa simpati dan belas ihsan.

Rogol adalah satu istilah yang digunakan untuk menggambarkan hubungan seksual tanpa keizinan atau kemahuan. Mangsa mengalami kemusnahan hidup dan trauma yang sukar digambarkan.

Jika ia berlaku di antara pasangan suami isteri, ia sungguh mengaibkan! Memang jarang diperkatakan, tetapi sedar atau tidak, ia suatu isu sosial yang berlaku dalam masyarakat.

Kajian menunjukkan kekerasan di antara suami dan isteri ini selalunya bersifat kekejaman dalam senyap. Bahkan, secara umum ia memberikan kesan lebih teruk dan traumatik terhadap mangsa, walaupun kerap kali ia dilihat tidak serius.

Lazimnya kes rogol membabitkan orang asing hanya mengakibatkan kemusnahan terhadap diri dalam satu kejadian, tetapi dalam ikatan perkahwinan mengakibatkan kemusnahan bersiri, bahkan memakan waktu bertahun-tahun.

Apabila dirogol suami, anda sebenarnya tinggal dengan perogol! Cukup janggal bunyinya bukan tetapi kenapa seorang lelaki merogol isterinya?

Jika diperhatikan, kebanyakan wanita yang dilaporkan dirogol suaminya memberikan persetujuan untuk mengadakan hubungan seksual. Jadi, sejauh mana Islam menilai isu penderaan domestik ini?

Apabila diperhatikan kepada nas, baik daripada al-Quran dan hadis, tiada istilah kekerasan mutlak seharusnya digunakan terhadap isteri mahupun suami. Islam memberikan penekanan kepada konsep saling berkasih sayang antara suami isteri.

"Dan, di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu, isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dengannya, dan dijadikan di antara kamu perasan kasih sayang. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan bagi orang yang berfikir." (ar-Ruum: 21)

Bekas Presiden Pertubuhan Islam Amerika Utara, Dr Muzammil H Siddiqi, berkata hubungan antara pasangan suami isteri sepatutnya berasaskan kesejahteraan, kasih sayang dan belas ihsan.

Menurutnya, tiga ciri itu adalah konsep yang sangat penting dalam agama dan menyumbang ke arah pembentukan perkahwinan Islam yang ideal.

Suami dan isteri juga katanya, harus mengetahui yang mereka adalah sumber kesejahteraan dan keselesaan antara satu sama lain.

"Mereka sepatutnya melakukan setiap perkara secara fizikal, emosi dan rohani untuk membuatkan diri pasangan berasa gembira dan selesa. Mereka perlu menjaga diri setiap pasangan," katanya.

Suami dan isteri tidak sepatutnya menjaga diri pasangan dalam pelbagai aspek, dengan tidak mendatangkan kecederaan, sama ada pada anggota fizikal atau berbentuk kata-kata yang mengguris perasaan.

Bagi mempertingkatkan tahap kesejahteraan dalam hubungan suami isteri, mereka sepatutnya saling berkasih sayang, mempunyai sifat belas ihsan dan baik hati pada pasangan.

Kasih sayang dan belas ihsan dalam hubungan adalah ramuan yang paling penting dalam kehidupan rumah tangga dan keluarga yang baik.

Dalam Islam, suami dan isteri tidak dibenarkan menuntut sesuatu yang bertentangan dengan agama, termasuklah segala bentuk kekerasan dan perkara yang tidak betul dengan norma agama dan kemanusiaan.

Hubungan seksual adalah kehendak dan keinginan semula jadi. Dalam Islam, ia hanya dibenarkan antara pasangan yang dibenarkan dan oleh kerana itu, kehendak terbabit harus dipertimbangkan kedua-dua pihak.

Menurut ulama, syariat menggariskan dua prinsip dalam perkara ini. Pertama, suami tidak sepatutnya menghalang dirinya terhadap isteri dan isteri pun begitu juga. Mereka sepatutnya melakukan yang terbaik supaya kedua-duanya mendapat kepuasan.

Bahkan dalam perkara ini, ketika haid dan nifas, suami isteri boleh melakukan hubungan intim dengan cara sewajarnya, walaupun pada dasarnya dilarang mengadakan persetubuhan.

Prinsip kedua ialah dalam hubungan perkahwinan, pasangan itu sepatutnya baik hati, belas ihsan dan bertimbang rasa.

Banyak hadis yang menggambarkan Nabi s.a.w tidak suka bersikap kasar dan terburu-buru apabila mendatangi isteri, sebaliknya lelaki perlu melayan wanita dengan cara baik, lemah lembut dan dihiasi dengan gurau senda.

"Segala sesuatu selain zikrullah itu permainan dan sia-sia, kecuali terhadap empat hal, iaitu seorang suami yang bergurau terhadap isterinya, seorang yang melatih kudanya, seseorang yang berjalan menuju dua sasaran (dalam permainan panah, termasuk juga dalam lumba) dan seseorang yang berlatih berenang." (Hadis riwayat Nasai)

Memang suami mempunyai hak untuk melakukan hubungan seksual, tetapi hak itu tertakluk kepada beberapa faktor, bukan saja dari sudut fizikal, malah perlu mengambil kira perasaan isteri.

"Dan mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad) mengenai haid. Katakanlah: Darah haid itu suatu kotoran. Oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari perempuan (jangan bersetubuh dengan isteri kamu) ketika haid dan janganlah kamu hampiri mereka (untuk bersetubuh) sebelum mereka suci..." (al-Baqarah:222]

Ulama Arab Saudi, Sheikh Ibn Uthaymin ada berkata: "Adalah tanggungjawab pada isteri untuk memenuhi kehendak suami jika beliau memanggilnya ke tempat tidur."

Bagaimanapun, menurutnya, jika isteri mengalami kesakitan dari sudut psikologi dan tidak boleh memberikan tindak balas secara aktif terhadap panggilan itu atau mengalami kesakitan fizikal, suami tidak dibenarkan memanggilnya.

Oleh itu, katanya, suami sepatutnya menahan diri atau melayani pasangan dalam cara yang tidak mencederakannya.

Semua ini menunjukkan tiada istilah rogol dalam perkahwinan Islam yang sebenarnya, sebagaimana perkahwinan yang dijelmakan oleh Baginda s.a.w, memberikan kesentosaan kepada wanita.

Hubungan seksual di antara suami dan isteri sepatutnya berasaskan rasa hormat dan kasih sayang yang sama rata.

Ahli Majlis Fiqah Amerika Utara, Sheikh Muhammad al-Hanooto, berkata: "Keintiman seharusnya menjadi subjek yang penuh sopan santun, bukannya sebagai bentuk keinginan yang abstrak (tidak menunjukkan benda atau butiran dalam bentuk lengkap).

Katanya, wanita sepatutnya memberikan tindak balas secara postif dan lelaki juga sepatutnya tidak sekali-kali memaksa isterinya, tetapi isteri tidak sepatutnya menunjukkan keangkuhan, rasa meluat atau menolak apabila suami mendatanginya.

Apa pun bagi suami, penafian isteri untuk mengadakan hubungan seksual sepatutnya menjadi tanda bagi suami yang menunjukkan isterinya tidak bersedia sama ada disebabkan emosi atau fizikal.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sebaik-baik kalian adalah yang paling baik terhadap isterinya dan saya adalah orang yang paling baik terhadap isteri." (Hadis riwayat Tabrani dan Tirmidzi)

0 komen teman:

Catat Ulasan

...silalah berikan sebarang komen or teguran...

...terima kasih...